Wwóz żywności do USA – co można zabrać do Stanów Zjednoczonych?

Wwożenie produktów spożywczych do USA podlega objęte jest wieloma ograniczeniami.

Jeśli wybierając się do Stanów Zjednoczonych, planujesz zabrać polskie przysmaki, na własny użytek, lub, by podarować znajomym, lub bliskim, poznaj amerykańskie przepisy dotyczące wwozu żywności.

wwóz żywności do USA

Jakie produkty żywnościowe mogę zabrać do USA?

Kuchnia polska cieszy się sporą popularnością w Stanach Zjednoczonych. Szczególnie w miastach o liczebnej Polonii – w tym Chicago, Nowym Jorku, czy Filadelfii, nietrudno jest zazwyczaj znaleźć polskie restauracje i dobrze zaopatrzone delikatesy. Jeśli jednak zależy Ci na zabraniu do USA konkretnego produktu, warto wiedzieć jakie ograniczenia obowiązują w tej dziedzinie, aby nie skończył on w lotniskowym śmietniku, lub nie naraził nas na kłopoty z amerykańskimi służbami celnymi.

Pamiętaj, iż niezgłoszenie przewozu produktów spożywczych podlega surowym karom, mogącym wynieść nawet 10 tyś. dolarów.

Import żywności do USA – przepisy

Rygorystyczne przepisy dotyczące wwozu żywności do USA służyć mają ochronie zdrowia społeczeństwa oraz zapobieganiu przenoszenia bakterii i chorób zakaźnych, mogących zagrażać ludziom, zwierzętom oraz roślinom (a przez to także produkcji rolnej).

Służby celne USA zwracają szczególną uwagę na wszelkie produkty spożywcze, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego przewożone przez turystów przybywających na teren tego kraju.

Wwóz żywności do USA: mięso, warzywa i owoce

Wwóz mięsa do USA zabroniony jest niemal w każdym przypadku, dotyczy min.: wędlin, kiełbas, także tych pakowanych próżniowo oraz produktów zawierających mięso i tłuszcz zwierzęcy, a więc np. pierogów z mięsem, ale też smalcu, a nawet bulionów, czy makaronów instant z mięsnym dodatkiem.

Przewozić można natomiast puszkowaną wieprzowinę w oryginalnie zamkniętym opakowaniu.

O dziwo, pomimo dość rygorystycznych przepisów dotyczących przewożenia mięsa do USA, niewiele zakazów dotyczy przewozu ryb i owoców morza, choć transport tego typu produktów jest po prostu niepraktyczny, ze względu na duże prawdopodobieństwo zepsucia się. Przewożone ryby i owoce morza muszą być jednak hermetyczne zapakowane, aby uniknąć uwalniania się przykrych zapachów.

Jeśli chodzi o wwóz jaj do USA, jest on zabroniony w każdej postaci. Wwieźć można przemysłowo zapakowane przetwory mleczne oraz twarde i półtwarde sery. Śmiało można więc obdarować rodzinę czy znajomych w USA oscypkami.

oscypki

Oscypki oraz inne twarde sery można zabrać do USA.

Najsurowsze przepisy dotyczą przewozu owoców oraz warzyw. Podróżując do USA nie możemy zabrać ze sobą żadnych świeżych owoców, ani warzyw. Dozwolony jest jednak przewóz przetworów owocowych i warzywnych – konfitur, sosów (bez dodatku mięsa) oraz owoców suszonych. Grzyby suszone przewozić można pod warunkiem, iż są dokładnie oczyszczone z grzybni/korzeni/piasku. Wwóz ziemi/gleby jest surowo zabroniony.

Wypełnij poprawnie deklarację celną

Zabierając ze sobą do USA jakiekolwiek produkty spożywcze, pamiętaj o wypełnieniu

Deklaracji Celnej. Niebieski formularz Custom Declaration wręczany jest wszystkim pasażerom samolotów kierujących się do Stanów Zjednoczonych.

W deklaracji, dostępnej także w języku polskim, podać należy dane osobowe, miejsce zatrzymania się w USA, charakter podróży (turystyczny lub służbowy) oraz wskazać podlegające ocleniu przedmioty, a także jakiekolwiek produkty żywnościowe, nawet te dozwolone, wwożone na teren USA.

deklaracja celna

W przypadku, gdy podróżuje rodzina, wystarczy jedna deklaracja.

Rośliny i kwiaty

Wwóz kwiatów i roślin/roślin doniczkowych do USA możliwy jest tylko po uzyskaniu specjalnego zezwolenia, o które ubiegać należy się w amerykańskim Departamencie Rolnictwa.

Znajdź więcej informacji na stronie internetowej U.S. Department of Agriculture.

Zabranie w podróż do USA na przykład bukietu kwiatów wręczonego na lotnisku na pożegnanie, oprócz tego, iż mało praktyczne, z pewnością przyciągnie uwagę amerykańskich celników.

Żywność, jaką można zabrać do USA

Poniżej, przykłady produktów spożywczych często ofiarowywanych, jako prezenty z Polski, które można wwieźć na teren Stanów Zjednoczonych (powinna ona być w oryginalnym, nieotwartym opakowaniu i opatrzona etykietą):

  • Słodycze
  • Czekolada
  • Sery twarde i półtwarde
  • Pieczywo i ciasta (pod warunkiem, iż nie zawierają surowych owoców)
  • Ryby w każdej formie (surowe, pieczone, wędzone)
  • Ryż, kasze, mąki i płatki zbożowe
  • Przyprawy w formie suchej
  • Konfitury, powidła
  • Miód

Do USA wwieźć można także żywność oraz mleko dla niemowląt.

Co z alkoholem?

Jednym z najpopularniejszych podarków z Polski dla rodziny i znajomych za granicą jest alkohol.

Do USA można wwieźć alkohol – wódki, wina i piwo. Przepisy nie precyzują, w jakiej ilości, bezpiecznie jest jednak przyjąć, iż dodatkowym opłatom celnym nie będą podlegać produkty alkoholowe o objętości nieprzekraczającej 1 litra.

Uwaga: Alkohol do USA mogą wwozić jedynie pełnoletni, a za takich w Stanach Zjednoczonych uchodzą osoby, które ukończyły 2 lat.

Znajdź szczegółowe informacje na temat produktów żywnościowych na własny użytek (nie w ilościach hurtowych), jakie można wwieźć na teren USA na stronie internetowej amerykańskiego Urzędu Celnego (U.S. Customs and Border Protection).

Co dzieje się z żywnością skonfiskowaną na lotnisku?

Materiał wideo poniżej pokazuje, co dzieje się z produktami spożywczymi skonfiskowanym przez amerykańskie służby celne.

Żywność wwieziona na teren USA niezgodnie z przepisami jest niszczona.

Czytaj także: